Minikiwi (actinidia) – bomba prozdrowotnych składników!

Bogate w antyoksydanty, wit. C, B, E, luteinę, oraz minerały, głównie: potas, wapń i fosfor, żelazo i magnez. Bogate także w błonnik i pektyny. Zawartość witaminy C jest w nich niemal 5 razy wyższa niż w kiwi.

Świeże owoce doskonale regulują pracę układu pokarmowego, działają korzystnie na system odpornościowy, regulują ciśnienie krwi i pracę serca, chronią przed infekcjami.

Owoc minikiwi charakteryzuje lekko kwaśny, ale przyjemny smak, który jest połączeniem tradycyjnego kiwi i agrestu. Są mniejsze od kiwi i mają delikatną, jadalną skórkę, dzięki czemu mogą być spożywane w całości i nie wymagają obierania. Owoce minikiwi są najsmaczniejsze wtedy, gdy są w pełni dojrzałe, miękkie, a nawet pomarszczone.